Com a Presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa em dirigeixo a tots els Partits Polítics que vau signar fa poc més d’un any el Pacte Social per l’Aigua amb l’objectiu que el vector aigua fos tractat com un tema transversal de ciutat, més enllà d’interessos partidistes i poguéssim treballar tots a una en temes estratègics d’aigua per a fer-ho cada vegada millor. També vull arribar a aquells partits que heu assistit als Plenaris de l’OAT i els que heu vingut a participar d’alguna manera.

Vull recordar-vos a tots que va ser la ciutadania organitzada que va impulsar el model de gestió pública i que en Ple Municipal es van aprovar les mocions que recollien 13 principis que havien de ser rectors d’aquesta gestió pública. Els podeu consultar al nostre web www.oat.cat. Aquests principis giren al voltant de la participació real de la ciutadania en la gestió pública, de transparència, de justícia social i ecosistèmica, i de sostenibilitat financera de l’empresa.
De fet, la creació de l’OAT tenia l’objectiu de vehicular la participació i ser garant d’una gestió amb valors.
Aquests darrers dies hem vist incendiades les XXSS arrel del canvi de tarifes. Tots sabeu, perquè formeu part del Consell d’Administració de TAIGUA, que l’OAT es va abstenir en la votació de les noves tarifes perquè hagués volgut un procés de construcció més participatiu i també hem explicat per activa i per pasiva que feia molt de temps que les tarifes s’havien d’actualitzar a les necessitats actuals del servei.

També és conegut que l’equip de Govern es va comprometre amb l’OAT a estudiar l’impacte de les noves tarifes i a construïr una Comissió de Seguiment, per treballar-hi plegats, ja que es van aprovar amb massa pressa. I hi estem treballant. (Hem fet dues reunions en una Comissió Ampliada i de moment dues a tres bandes: TAIGUA / Ajuntament /OAT).

L’OAT, consensuadament amb entitats socials i veïnals, amb la Sindicatura de Greuges, ciutadania a títol individual i els partits que han volgut participat (tots hi vau ser i sou convidats), ha confeccionat una proposta de dictamen amb 12 propostes de millora, que es va debatuda, el 16 de juliol,  en la Comissió a 3 bandes (OAT/TAIGUA/Ajuntament). Ara la Gestora TAIGUA i les tècniques de Mediambient de l’Ajuntament l’han d’estudiar. Ens hem emplaçat al 17 de setembre per seguir-hi treballant.

Aquest proper divendres hi ha Ple municipal i us volem recordar que l’OAT no es posiciona amb cap partit i continua treballant per sumar i aconseguir una gestió pública eficient i eficaç. Us demanem responsabilitat. L’aigua no és una mercaderia . L’aigua és un bé comú que tothom necessita per viure i tenim uns principis rectors que van ser aprovats pel Ple, i que estan inclosos al Reglament de l’OAT. Us convido a llegir-los de nou i fer-los vostres. Us emplaço a treballar plegades i a no utilitzar l’aigua de forma partidista.

Des de molts llocs de fora ens miren perquè a Terrassa estem fent camí cap a la Coproducció de Polítiques Publiques i això és innovació democràtica. Fem que sigui un èxit!

 

  Sonia Giménez Guzmán
  Presidenta de l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT)