El dimarts, 19 de novembre, el Grup Educació de l’OAT va presentar, a l’Escola Creixen, el joc de l’Aiguapolis, una nova eina pedagògica, pensada per l’alumnat de tercer i quart de la ESO i Batxillerats.

A l’acte hi van participar tres grups de professorat convidats per la Maite Márquez, directora de l’escola Creixen i van tenir l’oportunitat de jugar i entendre les regles del joc, que és cooperatiu i en el que la dinàmica és invertir en projectes relacionats amb les 4 fases del cicle de l’aigua, alhora que mitjançant preguntes i accions s’aprenen conceptes de la Nova Cultura de l’aigua.

L’Aiguapolis és un joc pensat per l’alumnat que ja hagi treballat conceptes sobre aigua i que, acompanyats del professorat puguin aprofundir en conceptes importants per tal que l’aigua sigui entesa com un bé comú del que totes les persones son corresponsables i la gestió de la qual ha de regir-se per uns valors que contemplen el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament i la sostenibilitat mediambiental. En aquesta línia, la Sonia Giménez, presidenta de l’OAT i membre del Grup Educació que ha impulsat el joc, va explicar breument les seves regles i va fer una petita introducció del perquè de l’OAT i la seva creació. Els objectius de l’OAT, va explicar, són vehicular la participació ciutadana en temes d’aigua i treballar per la defensa de la gestió pública, transparent, amb mirada sostenibilista i de Conca. A més, va afegir, que cal potenciar la corresponsabilitat en els Comuns i l‘OAT és una eina transformadora de la democràcia ja que està construint vies cap a la coproducció de polítiques públiques.

A la presentació va assistir una representació mexicana de la Universitat de Guadalajara, formada per 2 docents de primària convidats per la Càtedra Unesco de Sostenibilitat de la UPC que han estat uns mesos a Terrassa, treballant en la primera fase del Museu Virtual de l’Aigua de Terrassa, projecte en el qual tindran un pes important les eines pedagògiques que s’estan implementant des de l’OAT, si el projecte tira endavant. A més van tenir ocasió de conèixer la Maleta Pedagògica de l’Aigua que volta per escoles i biblioteques amb diferents jocs amb els que aprendre els conceptes relacionats amb l’ideari de l’OAT.

El professorat de les escoles Creixen, Acadèmia Martí i Liceu Ègara, van poder jugar una partida i la tarda va ser força enriquidora per a totes. Esperem ben aviat que l’AIguapolis arribi a moltes escoles i l’alumnat de cursos més alts també puguin aprendre a través de moments lúdics.