Aquesta setmana s’inicia la itinerància de l’exposició del «Museu virtual de l’Aigua» que va ser inaugurada el passat 19 de desembre de 2024 al vestíbul TR1 del Campus Terrassa de la UPC- ESEIAAT.
Aquest és un projecte fruit de la col·laboració entre la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l’Observatori de l’Aigua de Terrassa (OAT) i l’Ajuntament de Terrassa.
Aquesta exposició s’ha fet amb l’objectiu de donar-li màxima difusió i de mobilitzar-la per diferents espais de la ciutat. Per aquesta raó el passat 3 de febrer va estar exposada a l’edifici de l’Escola d’Òptica i Optometria de la UPC i avui comença la seva itinerància per la seu de TAIGUA i seguiran les biblioteques dels diferents districtes.
Les dates de l’exposició itinerant per les biblioteques seran:
-
Biblioteca del Districte 2 – Bd2 del 14 d’abril al 29 d’abril.
-
Biblioteca del Districte 5 – Bd5 del 19 de maig al 2 de juny.
-
Biblioteca del Districte 3 – Bd3 del 9 de juny al 25 de juny.
-
Biblioteca Central de Terrassa – BCT del 2 de setembre al 16 de setembre.
-
Biblioteca del Districte 4 – Bd4 del 10 de novembre al 22 de novembre.
-
Biblioteca del Districte 6 – Bd6 del 24 de novembre al 13 de desembre.
El Museu Virtual de l’Aigua de Terrassa se centra a destacar el treball pioner desenvolupat per la ciutadania de Terrassa en la remunicipalització de l’aigua, un procés que va aconseguir un canvi de model en la gestió de l’aigua que va passar a ser un model públic amb la participació activa i crítica de la ciutadania i amb la creació de l’OAT.
Aquest a inciativa és un exemple de com la participació crítica i activa de la comunitat pot liderar canvis significatius en la gestió dels recursos hídrics, promovent un enfocament més just i democràtic. També té la finalitat de promoure la conscienciació i la sensibilització de l’educació sobre la gestió sostenible de l’aigua en una comunitat compromesa amb la preservació d’aquest recurs vital.
El museu no sols serà un lloc d’exposició i aprenentatge, sinó també un motor de canvi i diàleg entorn de la importància de cuidar l’aigua i garantir la seva disponibilitat per a les generacions futures.
L’exposició ofereix una visió detallada dels grups de recerca i les iniciatives de l’OAT, que contínuament obren nous horitzons en la gestió del recurs hídric. A través dels continguts educatius de l’exposició, els visitants poden explorar els mecanismes de participació ciutadana que han convertit Terrassa en un model de gestió de l’aigua a nivell regional i nacional.
Aquest projecte forma part d’una estreta col·laboració que ja té planificades noves activitats per al 2025, reafirmant el compromís de les institucions implicades amb la sostenibilitat ambiental i el benestar de la comunitat.
La inauguració del “Museu Virtual de l’Aigua de Terrassa” no només celebra un assoliment significatiu, sinó que també estableix un precedent per a futures iniciatives que busquen reforçar la consciència i l’acció col·lectiva al voltant de la gestió de l’aigua.
L’exposició estarà disponible per continuar la seva itinerància a principis del 2026, un cop finalitzada la difusió per la Xarxa de Biblioteques de Terrassa.
El concepte de “Museu virtual de l’aigua” té l’objectiu de crear en un futur pròxim una exposició realment visitable i gaudida de manera virtual, que estigui disponible a internet amb els mitjans tecnològics adequats, adaptant-la a una futura fase en realitat virtual i realitat augmentada, a l’abast de tothom a la web de l’OAT, com d’altres exposicions virtuals. D’aquesta manera es pretén impulsar la innovació en les maneres de participar en la cogovernança dels serveis públics i la coproducció de política pública, amb l’objectiu de contribuir a una governança per a la sostenibilitat i per a la millora dels serveis i dels béns comuns.