El passat 13 de desembre en Paco Rodríguez en representació del grup de treball “Indicadors i Control Social” de l’OAT i la Nury Infante i la Bea Escribano del grup de treball “Qualitat i Sabor de l’Aigua” de l’OAT, vam participar en la segona trobada del Consell Assessor del “Panell de casos d’estudis Espanyol sobre els DBPs”, realitzada en la Sala Actes de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) a Girona.
Es van tractar temes relatius als subproductes de desinfecció (DBP), que són compostos orgànics i inorgànics resultants de reaccions químiques entre substàncies orgàniques i inorgàniques, com ara contaminants i agents de desinfecció del tractament químic, respectivament, a l’aigua durant els processos de desinfecció de l’aigua.
En aquest projecte europeu formen part paísos com Xipre, Irlanda i Espanya.
L’objectiu és la transferència de coneixement sobre els DBPs, i en concret com es pot millorar el tractament de potabilitat i quins són els impactes en la salut humana d’aquests compostos.
La jornada va constar de quatre ponències:
-
La primera va ser a càrrec de Jordi Raich, Fernando Valero i Pere Emiliano de ATL sobre “Predicció DBPFP (potencial de formació de desinfecció mitjançant algorismes SCAN i la seva aplicació a la DWTP (planta de tractament d’aigua de consum”.
-
Seguidament Carlos Tomé de l’empresa Canal Isabel II va presentar l’estudi de “Tecnologia MITO3X® DW i la seva aplicació al estudio de caso de Madrid”.
-
A continuació Rafael Marcé i Daniel Mercado del CEAB va exposar el treball sobre “Models de predicció de canvis en el contingut dels embasaments” en funció de l’impacte del canvi climàtic i detectar els elements extrems.
-
Per finalitzar, Cristina Villanueva del ISGlobal va presentar un estudi estadístic sobre “Entendre els determinants del comportament personal que condueixen a l’exposició a la DBP a l’Àrea Metropolitana de Barcelona”, a on va exposar els resultats d’una enquesta de 1.000 persones sobre els hàbit de consum d’aigua i la influència amb els DBPs.
A la trobada va tenir lloc un dinar de totes les persones assistents on vam poder intercanviar experiències i coneixement al voltant de la qualitat de l’aigua i els seus hàbits. Va ser tot un luxe compartir coneixement amb científics i tecnòlegs de tanta vàlua.
El proper desembre del 2025 es presentaran els nous resultats del Panell de casos d’estudis Espanyol sobre els DBPs.
Foto de la trobada