GRUP DE TREBALL
DRET HUMÀ A L’AIGUA I JUSTÍCIA SOCIAL
Contacte: grup-drethumaaigua@oat.cat
Persona de contacte: Dolors Frigola Comas
L’aigua és un recurs natural limitat i un bé públic fonamental per a la vida i la salut. El dret humà a l’aigua és indispensable per a viure dignament i és condició prèvia per a la realització d’altres drets humans, es tracta d’un dret individual la titularitat del qual correspon a cada persona física, i d’un dret de prestació, ja que consisteix a exigir una prestació als poders públics de subministrament d’aigua potable i de sanejament de les aigües residuals.
L’Observació general número 15 del Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides estableix que “El dret humà a l’aigua és el dret de tots a disposar d’aigua suficient, salubre, acceptable, accessible i assequible per a l’ús personal i domèstic”.
Els factors que el compliment amb el dret a l’aigua ha d’aplicar en qualsevol circumstancia són:
- La disponibilitat. El proveïment d’aigua de cada persona ha de ser continu i suficient per als usos personals i domèstics.
- La qualitat. L’aigua necessària per a cada ús personal o domèstic ha de ser salubre i, per tant, no ha de contenir microorganismes o substàncies químiques o radioactives que puguin constituir una amenaça per a la salut de les persones.
- L’accessibilitat física. L’aigua, les instal·lacions i serveis d’aigua han d’estar a l’abast físic de tots els sectors de la població.
- L’accessibilitat econòmica. L’aigua, els serveis i instal·lacions d’aigua han d’estar a l’abast de tots. Els costos i càrrecs directes i indirectes associats amb el proveïment d’aigua han de ser assequibles i no han de comprometre ni posar en perill l’exercici d’altres drets reconeguts.
- La no-discriminació. L’aigua i els serveis i instal·lacions d’aigua han de ser accessibles a tots de fet i de dret, fins i tot als sectors més vulnerables i marginats de la població, sense cap discriminació.
- L’accés a la informació. L’accessibilitat comprèn el dret de sol·licitar, rebre i difondre informació sobre les qüestions de l’aigua.
Qui som?
El Grup de Treball sobre Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social (GDHA) és un espai de treball amb la màxima participació ciutadana i pot incorporar les entitats, col·lectius i ciutadania a títol individual que tinguin interès a debatre, reflexionar i participar en el desenvolupament de les tasques que es plantegen.
El GDHA compta amb la col·laboració i complicitat dels grups socials que treballen per la defensa dels drets humans i socials, concretament el dret a l’habitatge i el dret a la justícia energètica, en particular amb el Consell d’Entitats d’Acció Ciutadana, Espai Drets, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). També hi col·laboren la resta de Grups de Treball de l’OAT, el Plenari i la Comissió Permanent.
Objectius
- Treballar en el diagnòstic i el compliment dels preceptes del dret humà a l’aigua a la ciutat, i de la Llei 24/2015 sobre habitatge i pobresa energètica.
- Revisar i adequar els protocols d’actuació de l’administració en relació amb el DHA.
- Garantir els procediments adequats per tal d’assegurar el dret a la informació de la població.
- Concretar els indicadors a utilitzar per tal de fer efectiu el dret humà a l’aigua.
- Fer estudis sobre el grau d’extensió de la pobresa energètica a la ciutat, i sobre la situació de les persones afectades. Fer propostes per millorar aquesta situació.
- Construir xarxes de complicitats amb les persones afectades i amb els grups socials que treballen aquests temes.
- Construir dinàmiques de treball col·laboratiu amb l’Administració per tal d’avançar en la millora i el compliment d’aquests objectius tot fent propostes i qüestionant les possibles disfuncions.
Publicacions d’interés
Documents de treball del grup
Anàlisi de la garantia del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament a Terrassa
Autoria: Cristina Barberà Compte, Dante Maschio Gastelaars, Aura Vidal Carrasco i Míriam Planas Martín. Enginyeria Sense Fronteres (ESF)
Maig de 2023
Instrucció comptadors
Maig de 2022
Informe del grup DHAiJS sobre la Instrucció per la garantia del dret a l'aigua en situacions de risc d'exclusió residencial.
Grup de Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social de l’OAT
Març de 2022
Consideracions i esmenes del grup OAT-DHA a la revisió de la Instrucció de servei d’instal·lació de comptadors d’aigua provisionals d’emergència
Grup de Dret Humà a l’Aigua i Justícia Social de l’OAT
Abril de 2020
Informes de treball conjunt Grup IiCS i Grup DHAiJS
Informes_treball_conjunt_grup_CS_i_GDHAiJS
- Informe_ref_1_Lectures_estimades_GDHA_i_GCS_nov2020
- Informe_ref_2_canon_aigua_ACA_dades_padro
- Informe_ref_3_ Resposta_GDHA_i_CS_informe_MA
- Informe_ref_4_Decret_50%_Canon_aigua_Padro
- Informe_ref_5_Propostes_bonificacions_Taigua_ACA
- Informe ref 6 Instrucció Comptadors
- Informe ref 7 aportacions_esmenes
- Informe ref_8_VALORACIÓ INSTRUCCIO GRUP DHA
- Informe ref_9_Propostes desplegament Instrucció_DHA
- Informe ref 10 Resposta Informe MA
- INFORME ref_11_Analisi i propostes millora aplicació Instrucció comptadors_19_12_22
- INFORME ref_12_resposta MA_Proposta millora Aplicació Instrucció grup DHA_25_1_2023
- INFORME 13_PROPOSTES MILLORA ACCÉS AJUTS AIGUA
- INFORME _14_Valoracio_Reunió_regidories_Cicle_Aigua_ i_Drets_Socials
- INFORME_15_24_Resum_reunió_instrucció_AJ_APE_DHA
Actes de reunions
2024
2023
2022
2021
Acta de la reunió 21 de desembre de 2021
Document annex: Veure aquí